08-545 297 70 Swish: 123 900 7212 Pg: 90 07 21-2   Bg: 900-72 12  

Katastrofhjälpen - Gräshoppor

 ”När ett barn är hungrigt, kallar de på sin mamma. Vad ska jag mata dem med"
Gräshopporna har förstört allt.

Publicerat 2020-03-30

Från december 2019 har svärmande ökengräshoppor fortsatt att invadera stora delar av östra Afrika och flera delar av Kenya. Avskalad vegetation orsakar enorma skador på jordbruket och miljön. Effekterna är obeskrivliga på alla de jordbrukssamhällen som finns i torra länder som Kenya där jordbrukare har fått mer än tre fjärdedelar av sina grödor förstörda av gräshopporna.

Mwikali Nzoka

Mwikali Nzoka är en av alla de jordbrukare som har kastats ut i total misströstan efter gräshopporna. Som många invånare i Mwingi North där Mwikali bor är de beroende av sina gårdar för att klara sin försörjning. Sorgen är tydlig i Mwikalis ansikte när hon räknar upp händelserna som fullständigt förändrade hennes och hennes familjs liv.

"Det var onsdag eftermiddag den 5 februari 2020 omkring kl. 15.30", berättar hon, "min man och jag satt utanför och vilade efter att ha arbetat på gården hela morgonen. Plötsligt såg vi en flock fåglar som liknade örnar flyga över vårt hem, detta är inte vanligt vid den här tiden på året. Sekunder senare invaderade en stor svärm gräshoppor vår gård. De var så många att det såg ut som ett mörkt moln över himlen, de dödliga insekterna fanns över hela gården. Vi fick en chock! ”

Mwikali berättar att hon aldrig sett något liknande i hela sitt liv. Hon är 57 år och har levt hela sitt liv som småbrukare i Mwingi North.

Gräshopporna förstörde hennes grödor och träd, efter nästan två veckor hade några gräshoppor dött, medan andra hade flyttat vidare. "Vi var lättade" berättar hon "Vi trodde att det var över, bara för att vakna upp till vår största chock endast två dagar senare, den 21 februari." Marken var helt täckt av miljoner med svarta larver, gräshopporna hade svärmat och lagt ägg som nu kläckts.

 ”Det här var de farligaste insekter jag någonsin har sett” fortsätter hon. ”De åt på allt, inklusive stammen! De täcker en hel växt, äter den helt ren från allt grönt. Hela gården är angripen, nya ägg kläcks varje dag. Det är en fullständig röra! ” säger Mwikali undertiden hon visar oss runt på sin gård.

När gräshopporna invaderade hennes gård försökte Mwikali och hennes familj desperat att på alla sätt jaga bort gräshopporna. De blåste i visselpipor, rökte gården och alla barn i närliggande skolor kom för att hjälpa till att slå på burkar och trummor i ett försök att skrämma bort gräshopporna men allt var meningslöst.

Mwikali hade planterat flera olika grödor som hirs, ärter, sötpotatis, majs och bomull. Familjen hade också en liten del för att odla grönsaker för sitt eget behov, här odlade de tomater, lök och vattenmeloner. På gården fanns Papaya, avokado och flera andra inhemska träd, allt är nu förstört. "Vanligtvis är grödorna redo för skörd i februari", men nu finns det nästan ingenting kvar att skörda."

Familjen på nio personer, varav tre barn i gymnasieskolan, är beroende av försäljningen av grödorna för att betala skolavgifter och få mat, nu är de rädda för att barnen kommer bli tvungna att lämna skolan. Det är också stor risk för svält. Årets skörd har bara gett 45 kg majs som måste räcka till nästa skörd. Om det kommer räcka vet ingen, det beror även på om det kommer att komma några nya svärmar under nästa planteringssäsong.

”Nu borde vi jobba med att rensa gården, klippa sorghum och hirsstjälkar så att de kan gro igen. Men vad klipper vi? Gräshopporna åt allt. Vi är oroliga för vår hälsa eftersom vi inte vet om bekämpningsmedel vi använt är säkert för våra barn. Vi känner oss så utelämnade. ”

”Gräshopporna finns överallt, på gårdarna, i buskarna och till och med i floderna. Vi skopar vatten för hushållsbruk men nu är det förorenat. Det är svart och det stinker. Vi har inga behandlingsmetoder och vi är inte ens säkra på om vattnet är säkert för oss att använda."

Mwikali planerar att sälja sina boskap eftersom gräshopporna förstörde allt foder för djuren. ”Det finns inget bete åt mina getter och kor.”

 ”När ett barn är hungrigt, kallar de på sin mamma. Vad ska jag mata dem med? Jag har inga pengar att köpa mat för, jag måste sälja hushållsartiklar, boskap och tillgångar för att köpa mat. Om situationen fortsätter kommer min familj att vara helt beroende av gåvor för mat. Vi kommer bli tiggare! ”

 

Ge en Gåva