08-545 297 70 Swish: 123 900 7212 Pg: 90 07 21-2   Bg: 900-72 12  

Dela

Bygg hus

Var med och skapa trygghet åt flyktingfamiljer

Bygg Hus

2020 startades projektet i samband med Julgåvan. Resultatet var fantastiskt drygt 900.000 kronor samlades in och över 56 hus med latriner, spis och trädgård kunde byggas. Vi är oerhört tacksamma och glada över stödet och den givmildhet som visats. Tusen Tack!

Projektet fortsätter gemensamt med ADRA Danmark. Vi vill tillsammans hjälpa de 1000-tals flyktingar främst från Demokratiska Republiken Kongo, DRC, som flytt oroligheter och kommit till Uganda. Många av dessa flyktingar finns i Kyaka, ett läger som idag har ca:126.000 flyktingar.

Projektet bygger säkra och trygga hem till de mest utsatta, ensamma mödrar med små barn, äldre utan nära familj, människor som har mycket små möjlighet att på egen hand skapa ett tryggt hem, bygga en latrin eller skaffa verktyg och grödor för att odla sin mat.

Varför donera ett hus?

För en människa som har flytt hals över huvud från våldtäkt, våld eller krig betyder ett hus med ett regntätt tak, fyra väggar och en låsbar dörr både skydd och en ny början.

Huset fungerar som skydd mot övergrepp, tropisk hetta och regnperioden. Anständiga bostads- och hygienförhållanden frigör tid och kan ge ett mentalt överskott för att odla marken och tänka på egen försörjning.

 

Alla människor har rätt till ett värdigt hem!

 

Speciellt utvalda husmottagare

När flyktingar anländer till Uganda, ger staten dem en bit mark, men de måste bygga sina egna bostäder. Denna uppgift kan vara oöverstiglig för familjer med sjukdom, funktionshinder eller för minderåriga som anländer med yngre syskon utan sina föräldrar.

Mottagarna av de kommande husen kommer att väljas ut bland dessa särskilt utsatta personer.

Om Projektet

ADRA Sverige tillsammans med ADRA Danmark erbjuder möjlighet att stötta projektet med att köpa hel-, halv- och kvartshus för flyktingar i Uganda. I donationen av ett hus byggs inte bara ett  hus med två rum utan även en toalett, dusch och en bränslesnål spis. Utöver huset får familjen träd och frön och redskap för att starta sin odling.
Donerar man ett helt hus kommer du, när huset är byggt, som givare få ett foto av familjen framför hemmet.

ADRA Uganda driver projektet på plats och byggandet har kommit igång under 2020 och pågår fortfarande. Under 2022 planeras ytterliggare hus. Lokala hantverkare kommer att bygga husen som köpts genom ADRA.

Husen kommer att byggas inom ett stort område i västra Uganda, där den ugandiska staten har etablerat ett område för boende för flyktingar. Området, kallat Kyaka II, ligger i Kyegegwa-distriktet. Just nu bor cirka 126 000 människor här, som huvudsakligen har flytt från grannlandet DR Kongo. De flesta anländer till platsen utan tillhörigheter.

Ett hus betyder skydd

"Det betyder en enorm skillnad för skyddet för dessa utsatta människor att de bor under ett tätt tak, bakom fyra solida väggar och en dörr som de kan låsa. Ett riktigt hus fungerar som ett skydd mot övergrepp, tropisk värme och regn. Rätt bostads- och hygienförhållanden frigör tid och kan ge mentala fördelar för flyktingarna att skapa sin egen försörjning, säger Laura Nielsen, programkoordinator på ADRA Danmark.

Organisationen vill tillgodose det ugandiska värdsamhället samtidigt som kvaliteten på konstruktionen säkerställs. Därför anställer ADRA lokala professionella hantverkare. När den lokala befolkningen får möjlighet att arbeta och tjäna pengar minskar de potentiella spänningar mellan ugandier och flyktingar.

Vad kostar ett hus i Uganda?

  • För 19 900:- ger du en familj i Uganda ett helt hus. Du ger dem möjligheterna för ett nytt liv.

  • För 3418:- får familjen en grävd latrin och möjlighet att hålla sig ren.

  • För 220:- får familjen en energibesparande spis.

  • För 195:- får familjen utsäde till egen trädgård.

Fyller du i formuläret nedan kommer du, efter att familjen har flyttat in, få en bild av familjen framför hemmet samt en hälsning från dem som ett tack för den stora gåvan.

 


Vill du ha information om projektet och ADRAs nyhetsbrev fyll i namn och mailadress nedan.

Följande behöver åtgärdas:

 

Denna filmen är textad på engelska och berättar historien om en av alla de flyktingar som kommer få hjälp i detta projektet.

 

Du har kanske gett bort ett hus i present?
Ladda ner ett gåvobevis och  ge bort.