08-545 297 70 Swish: 123 900 7212 Pg: 90 07 21-2   Bg: 900-72 12  

Insamling

ADRA Sverige har en lång tradition av att samla in pengar till stöd för andra, redan 1919 fanns det medlemmar i Adventistsamfundet som samlade in medel för att stödja evangelisation, utbildning och hälsoarbete inte bara i Sverige, utan även i Kina, Afrika och Sydamerika. Hälsa och utbildning ansågs då lika viktigt som predikande.

Förståelsen av utvecklingsarbete

Adventistsamfundet förstod tidigt hur viktigt utvecklingsarbete är, redan före andra världskriget skapades en utvecklingsavdelning som kallades SAWS (Seventh Day Adventist Welfare Services). Hjälpen gick efter andra världskriget mest till Europa som stöd för uppbyggandet efter krigets härjningar. Under 1985 ändrades namnet till ADRA (Adventist Development & Relief Agency) och insamlingen av medel länkades till ADRAs arbete.

Målet för insamlingens arbete fortfarande ”Att visa Guds kärlek till de fattiga och behövande genom att arbeta för att förbättra deras levnadsförhållanden”.
Genom ADRAs aktiviteter vill vi ge människor hopp om en bättre framtid i en värld som är fylld av oro och orättvisor.

De medel som samlas in är grunden för ADRA Sveriges arbete. Barn får möjlighet att gå i skolan, njuta av bättre hälsa och sin barndom. Mödrar får lära sig läsa, skriva och starta livskraftiga små företag, jordbrukare får utbildning i mer effektiva jordbruksmetoder, allt för att kunna försörja sina familjer. Kvinnor lär sig om sina rättigheter så att deras röst skall höras och tas på allvar i deras samhällen.

ADRA ger fler och fler människor tillgång till rent vatten. Familjer som härjats av krig, hunger och översvämningar får vatten, mat och skydd.

Allt detta är möjligt tack vare våra fantastiska givare. Vi vill tacka varje individ som har gett till ADRA av sina pengar, tid eller talanger, oavsett om det är engångsdonationer, regelbundna gåvor eller som månadsgivare. Vi skulle inte kunna göra detta utan ditt stöd. Din kärlek och generositet förändrar verkligen världen – ett liv och ett projekt i taget. Barns liv, män och kvinnors liv förändras mer än man tror av dina gåvor.

Vårt arbete stannar inte där. Så länge som det finns människor som behöver stöd, skydd och bestående utveckling av sina liv kommer ADRA att finnas där. Men vi kan inte göra det ensamma. Vi behöver ditt stöd för att bygga en hoppfull framtid för världen tillsammans.

 

Engagera dig

Insamling kan snabbt bli ett heltidsjobb för de engagerade, att få vara en del av ADRAs mål och vision är inspirerande och ger glädje i vardagen.

Några tankar och tips när du samlar in:

1. Ha ett tydligt mål

Varför samlar du in pengar? Det är lättare för människor att ge när de vet varför och till vad.
ADRAs vision är ”Att tjäna mänskligheten så att alla får leva som Gud tänkt.”

Hur kan du visa att du är en del av detta i ditt arbete med insamling?

2. Trovärdighet och engagemang

Går du ut i samma områden, möter samma människor och företag har du säkert byggt upp en stor trovärdighet. Om du är ny eller går i nya områden är det viktigt att tänka på att ge korrekt information och ett trovärdigt intryck. Berätta om vad ADRA gör i sina projekt, hur gåvorna påverkar människors vardag. Kontakta gärna ADRA för berättelser från våra projekt.

3. Det handlar om att påverka, inte bara pengar

Att samla in pengar till ADRAs arbete är viktigt, men att påverka människor att vilja stötta och engagera sig är kanske ännu viktigare. Att visa på engagemang och villighet att offra lite av sig själv påverkar.

4. Kan jag ge regelbundet?

Att vara månadsgivare, Framtidsfadder, är ett av de bästa sätten att stötta ADRA. Ett regelbundet givande är fundamentet i mycket av vårt arbete.

5. Nyhetsbrev

Tänk på att erbjuda möjligheten att få regelbunden information från ADRA via vårt nyhetsbrev. Fråga efter mailadressen eller hjälp till på plats med att anmäla online för ett nyhetsbrev.

Tips på insamlingar

Egen insamling

Fyller du år, ska du gifta dig eller ha fest? Alla kan starta en egen insamling. Exempelvis du själv, idrottsföreningar, skolklasser eller företag!

Du bestämmer själv ditt ändamål och insamlingsmål, det finns ingen gräns.

Det hjälper såklart om du kan sprida insamlingen till många du känner via t.ex. mail, Facebook, Twitter, bloggar och Instagram.

Kontakta ADRA Sverige eller klicka på länken här för att beställa en egen insamling.

Skriv ett brev

Detta är en enkel insamling där också unga enkelt kan hjälpa till. Insamlingen går ut på att man helt enkelt skriver till tio personer (släktingar, vänner och ibland skriver någon till en kändis) för att be om en gåva. Nyckeln till en framgångsrik kampanj är ett personligt brev. Ett starkt, meningsfullt budskap kommer säkert att ta dina brev till nästa nivå. Kom alltid ihåg att säga "tack". Oavsett om de donerar eller inte så har mottagarna av ditt brev tagit sig tid att läsa det.

Loppis

Du och dina vänner har säkert möjlighet att samla ihop saker som ni inte längre behöver ex. leksaker, böcker eller verktyg. Ordna med ett loppis där förtjänsten går till ADRA, det är ett bra sätt där man även kan visa vad ADRA gör i sina projekt, kontakta ADRA Sverige om du behöver information.

Insamlingsbössor

Du kan låna bössor för insamling av ADRA och gå ut på stan eller stå vid din lokala affär.
Bössan har även en QR kod för de som inte har kontanter

Sälj bakverk mm

Be medlemmar i församlingen, klassen eller föreningen baka pajer, kakor, bullar mm och ta med dem. Ha ett budark bredvid varje bakverk där man får skriva upp vad man vill ge. Det är ett ganska lätt arbete som kan ge mycket. (Du skulle bli förvånad över hur mycket vissa människor kommer att betala för en paj eller bulle för att hjälpa!)