08-545 297 70 Swish: 123 900 7212 Pg: 90 07 21-2   Bg: 900-72 12  

}

Katastrofhjälp till Burkina Faso

Väpnade konflikter, försämrad säkerhet, utbredd fattigdom och effekterna av klimatförändringar utgör ett verkligt hot för länderna i centrala Sahel där Burkina Faso ligger. Attacker på civila och infrastruktur har lett till en massiv befolkningsförflyttning i Burkina Faso, Mali och Niger.

Alla de tvångsfördrivna människorna behöver akut livräddande hjälp. De flesta av dem har flytt till områden där mottagarsamhällena själva är fattiga och extremt utsatta. Livsmedelsbehoven fortsätter att öka i en tid då humanitär tillgång blir allt mer utmanande.

Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder. Nästan hälften av befolkningen lever på mindre än en dollar om dagen. Under 2019 har situationen i Burkina Faso försämrats radikalt beroende på konflikter i grannländer som orsakat flyktingströmmar in till landet, men dessa konflikter har också spritt sig in till Burkina Faso. Detta har skapat enorma strömmar av internflyktingar inom landet. I slutet av februari 2020 beräknades det finnas över 760 000 internflykting i landet. Under december 2019 och januari 2020 så ökade antalet människor i behov av humanitär hjälp från 1,5 miljoner till 2,2 miljoner.

Under 2020 ska ADRA Sverige i samarbete med ADRA Burkina Faso, med finansiering från Sida, implementerat en insats för att hjälpa nyanlända internflyktingar i läger runt staden Kongoussi. De 850 mest sårbara hushållen ska få tillgång till mat och basala hushållsförnödenheter. Barn mellan 0-5 får näringsrikt mjöl som de kan göra välling av.

ADRA är på plats i katastrofzonen och stöttar de värst drabbade med akuta förnödenheter i en koordinerad insats med lokala myndigheter och aktörer.

Ge en gåva

Läs mer om Adras arbete med katastrofhjälp på adra.se/katastrof