08-545 297 70 Swish: 123 900 7212 Pg: 90 07 21-2   Bg: 900-72 12  

Humanitära Dagen

Den 19 augusti - Världens humanitära dag

Utan biståndsarbetare skulle det finnas mycket mer hunger, lidande och död runt om i världen. Varje dag vågar tusentals orubbliga hjälpare sig in i områden drabbade av katastrofer eller påverkade av oro och konflikter för att hjälpa, rädda och skydda människor i nöd.

Det är till dessa hjälpare vi idag är skyldiga ett särskilt tack. De räddar liv, tillgodoser människors grundläggande behov och står upp för alla de som är för svaga för att tala ut, och ger dem hopp.

Mottot "#NoMatterWhat" understryker också ADRA:s principer, eftersom ADRA hjälper människor över hela världen - oavsett deras politiska eller religiösa övertygelser, etnisk bakgrund eller kön.

I dag den 19 augusti är det FN:s internationella dag för humanitärt arbete.

Den 19 augusti 2003 dödades 22 biståndsarbetare i en bombning på Canal Hotel i Bagdad, Irak. Bland de döda fanns FN:s generalsekreterares särskilda representant för Irak, Sergio Vieira de Mello. År 2008 antog Generalförsamlingen en resolution som förklarade den 19 augusti som Världens humanitära dag.

I år har Världens humanitära dag temat "#NoMatterWhat" och samlar organisationer från hela  biståndsvärlden för att arbeta för överlevnad, välbefinnande och värdighet för människor som påverkas av kriser, fattigdom och brist på frihet. Man arbetar också för bättre säkerhet för hjälparbetare.

Världens humanitära dag är en kampanj från Förenta nationernas kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) och olika humanitära partners.

Stöd ADRAs arbete med en gåva