08-545 297 70 Swish: 123 900 7212 Pg: 90 07 21-2   Bg: 900-72 12  

Dela

Från tvångsgifte till frihet

Salma Begum är 24 år gammal. När hon var 12 år gammal dog hennes pappa och lämnade mamman ensam med barnaskaran. Familjen var mycket fattig och det var svårt att få mat att mätta alla munnar med. När hon var 13 år gammal pratade grannar och vänner med hennes mor och sa att det var bäst att Salma giftes bort innan hon blev för gammal, då hon inte hade en far att ta hand om henne, måste hon få en man och familjen skulle ha en mun mindre att mätta i hennes egen familj.

Slagen av sin man
Hon stod alltså som 13 åring brud till en mycket äldre man. De första två åren gick rätt bra, men sen tröttnade hennes man på henne och började slå henne för det minsta lilla! Han klagade på att hennes mamma inte betalat hela bröllopssumman till honom för henne och försökte tvinga henne att göra det genom att slå henne. Som 15-åring var hon gravid och började bli orolig för att mannens slag skulle skada barnet inom henne.

Till slut blev hon så illa slagen att hon rymde hem till sin mor – där födde hon en son och har aldrig vågat gå tillbaka till sin man. Hon har fått reda på att mannen gift sig med 4 andra kvinnor redan. Hennes son är idag 9 år gammal och hon är ensam försörjare.

Ett nytt liv
Salma började i ADRA Bangladesh gruppen i området för 4 år sedan, hon hörde att de skulle ge utbildning i sömnad och hon tänkte att det skulle vara en bra sak för henne att prova på för att försörja sig och sin son och kunna bidra till underhåll åt sin mor också.

Idag har Salma fått bra utbildning i att sy och fått en symaskin från ADRA och har börjat få en inkomst genom sin sömnad. Men hon har också lärt sig att odla grönsaker som är näringsriktiga för familjen, och hur man kan få bättre skördar. Hon har också lärt sig om hälsa generellt och både hon och sonen är idag mindre sjuka pga. den utbildningen. Att lyssna till hennes berättelse berör en djupt!

Vill få ett slut på barnäktenskap
När vi kommer till Salmas grupp sitter det ett brudpar mitt på mattan, de är mycket unga och är en del av programmet för att lyfta frågan om bannlysning av tidiga äktenskap i Bangladesh – som ADRA Bangladesh bedriver. När man frågar kvinnorna i gruppen hur många som gift sig tidigt så räcker nästan alla upp handen, de blev bortgifta vid 13, 14 och 15 års ålder. När de har diskuterat denna fråga ställer de sig alla upp och med knytnävarna i luften lovar de: ”vi skall arbeta emot tidiga äktenskap, barn skall få förbli barn och få en utbildning”. Salma är ledaren och är den som ropar högst – hon vet vad det innebär av krossade drömmar, olycklig vardag, förnedring och rädsla.

Salma är bara 24 år och en vacker kvinna – när jag frågar henne om inte hon kan tänka sig att gifta om sig med en snällare man så säger hon ”för mig finns bara min son, jag är rädd att om jag gifte om mig skulle min nya man göra min son illa. Det är bättre för oss att vara ensamma och ta hand om varandra”. Sonen står vid hennes sida och gråter med henne, hans vackra, stora bruna ögon fylls av tårar över den orätt hans mor fått utstå. ”Be för oss”, vädjar Salma, ”be för alla som är som oss och att vi skall få ett slut på dessa tidiga äktenskap som vållar så mycket sorg och smärta”!