08-545 297 70 Swish: 123 900 7212 Pg: 90 07 21-2   Bg: 900-72 12  

Julgåvan - 2021

Hjälp skolbarn i Libanon

Ditt bidrag till Julgåvan 2021 hjälper skolbarn i Libanon med sina akuta behov.
Uppskattningsvis är mer än 55 % av landets befolkning nu fångade i fattigdom och kämpar för att möta sina basbehov.

Martin från ADRA Sverige är på besök i Libanon och berättar för oss.

”Jag träffade Hamed, 10 år och flykting från Syrien, som jobbade med sin matteläxa. Han kommer till ADRA på morgonen där de som går i skolan har möjlighet att få hjälp med sina studier. Han går sedan till skolan på eftermiddagen, då flyktingarna från Syrien får gå i skolan. Efter kvällsmat så går han till jobbet på en fabrik i närheten där han sorterar avfall fram till midnatt. Han och hans 11-åriga storebror försörjer sin familj då pappa är blind och mamma får inget jobb. Tidigare så försörjde deras äldre bror familjen, men han omkom i en tragisk drunkningsolycka när han räddade Hamed och hans yngre syster från att drunkna i havet. När jag frågar Hamed om han föredrar att jobba eller vara i skolan, skiner de ledsna ögonen upp för en stund och han säger: "Jag vill helst vara i skolan här hos ADRA!’.

’Jag vill helst vara i skolan här hos ADRA!’.

Ditt bidrag till Julgåvan kan hjälpa barn som Hamed att få gå i skolan och att hans familj kan få försörjningsstöd så han inte behöver arbeta utan kan få vara, bara ett barn.”

Visste du att?

Sedan 2020 har 1,2 miljoner barn i Libanon fått sin skolgång tillfälligt avbruten och 400.000 barn går inte i skolan alls pga. fattigdom. 25% av familjerna har inte råd med vad som behövs för sina barns skolgång. Den svåra ekonomiska krisen i landet har gjort att 15% av familjerna i Libanon fått sina barns undervisning stoppad.

Bland de ca 1,5 miljoner syriska flyktingar i Libanon är det 99% som inte har tillräckligt med mat till sina familjer. Libanon är kallt på vintern där snön lägger sig i bergen och gör flyktingar och fattiga ute i kylan än mer sårbara.

  • 100 kr -  ett barn i Libanon får ett tillbaka-till-skolan kit med en väska, pennor, sudd, block etc.
  • 100 kr - ett barn i Libanon får ett vinterkit med mössa, vantar etc.
  • 1.000 kr - utrustar en klass med allt material som behövs för undervisningen i en månad.
  • 1.000 kr - ger alla barnen i en klass ett hälsosamt mellanmål varje skoldag.
  • 2.500 kr - utrustar alla barn i en klass att börja skolan igen.
  • 10.000 kr - betalar lönen för en lärare i en månad.

Årets Julgåva går till arbetet tillsammans men ADRA Libanon för att hjälpa de utsatta familjerna och ge barnen en möjlighet att återgå till skolan där de kan få både utbildning, mat och trygghet för framtiden.