08-545 297 70 Swish: 123 900 7212 Pg: 90 07 21-2   Bg: 900-72 12  

Dela

ADRA hjälper svältdrabbade människor i Malawi

En av världens mest fattigaste länder har drabbats hårt av klimatförändringarna. Just nu råder det akut matbrist i Malawi där upp till tre miljoner människor lever på gränsen till svält.

Enligt en rapport från World Food Programme (FN:s livsmedelsprogram) kan 49 miljoner människor i länder i södra och östra Afrika drabbas av torkan som är en efterkonsekvens av väderfenomenet El Niño. 

ADRA hjälper familjer som inte har någon mat 

ADRA Sverige bedriver utvecklingsprojekt i Mulanje områder i södra Malawi sedan 2007. Det är den värst drabbade regionen varav hundratusentals människor befinner sig i ett matosäkert tillstånd. ADRA Sveriges personal besökte området tidigare i år och fick bevittna de förödande konsekvenserna av torkan i Mulanje som försätter i synnerhet kvinnor, barn, sjuka och de äldre i en sårbar situation näringsmässigt. 

Under juni-augusti 2016 kunde ADRA Sverige i samarbete med ADRA Malawi bistå med hjälp för 500 familjer som fått sina majsskördar förstörda och inte har någon mat. Dessa familjer, ca 2.750 personer, kommer att få en månatlig matranson bestående av 50 kg majs och 10 kg puls (som är en typ av baljfrukt). Majs och puls är basföda i Malawi och kommer att tas väl emot av befolkningen. 

Insatsen finansieras av Sida genom Svenska Missionsrådet.