08-545 297 70 Swish: 123 900 7212 Pg: 90 07 21-2  

ADRA hjälper flyktingar i Grekland

Miljontals med människor har flytt från kriget i Syrien och fått lämna allt. Många av dem har hamnat i Grekland i en otrygg och svår situation. ADRA är på plats i flera flyktingläger och bidrar med stöd för att möta deras behov.

Tillsammans med ADRA kontor runt om i världen hjälper ADRA Sverige flyktingar som är strandade i Grekland. Sedan januari i år har ADRA varit på plats i flera flyktingläger och hjälpt flyktingar med tak över huvudet, mat och annat som de behöver för att överleva.

ADRA hjälper tusentals flyktingar 
I dagsläget kommer ADRA att hjälpa över 2.000 flyktingar i fyra olika läger som de grekiska myndigheterna byggt upp. På grund av det kalla och våta vädret är tält otillräckliga som permanent skydd. Därför kommer ADRA att bygga och ersätta dem med provisoriska hus. Dessa bostäder kommer att vara väderbeständig och anpassade för vintern. ADRA kommer i nuläget att bygga 100 bostäder som kommer att hjälpa 400-600 flyktingar. Man kommer att prioritera utsatta människor såsom gravida eller ammande kvinnor, familjer med små barn, äldre och handikappade.

Samarbete med UNHRC och de grekiska myndigheterna 
Tillsammans med FN:s flyktingorganisation och de grekiska myndigheterna kommer ADRA att bygga enheter för vattenrengöring. Detta kommer att förse tusentals med flyktingar med rent vatten. Man kommer även att bygga ett center där flyktingar kommer att kunna få psykosocialt stöd och hjälp. Dessutom ska ADRA att arbeta med att öka flyktingarnas medvetenhet gällande deras mänskliga rättigheter.

ADRA kommer även att dela ut hygienartiklar och matpaket samt bygga toaletter och badrum.

ADRA Sverige har bidragit med 125.000 kronor till hjälparbetet. Pengarna kommer från ADRA Sveriges fond för speciella behov. ADRA kommer att finnas kvar i området under lång tid.