08-545 297 70 Swish: 123 900 7212 Pg: 90 07 21-2  

JULGÅVAN 2016: Ge barnen i slummen en framtid!

 

I en värld av katastrofer genom krig och klimatförändringar är det viktigt att ADRA Sverige stödjer arbetet som utförs på plats som i Syrien, Jemen, Uganda, Malawi och Haiti. Detta är någonting som ADRA Sverige gör med miljontals kronor! 

Vardagakatastrofer
Men det är lätt att glömma ”vardagskatastroferna” – de kommer ofta i skymundan för de stora katastroferna som media ger utrymme för. En sådan ”vardagskatastrof” händer varje dag i slummen i Dhaka, Bangladesh.

I skuggan av de högresta husen växer slummen för varje dag. Det ser idylliskt ut, en spegelblank sjö och en pojke som paddlar i en hemmagjord farkost. Men när man vet att ”sjön” är en avlopps- sjö och pojkens farkost är säckar med sopor som han bundit ihop – blir scenen en annan.

Barn som växer upp i denna miljö är för det mesta utan utsikter om en ljusare framtid. Slummen stinker, föräldrar eller vårdare har en kamp att hitta mat till barnen, rent vatten är svårt att hitta och till och de stora råttorna som springer ogenerat runt har svårt att hitta föda!

Ajanta – chansen till en ljusare framtid 

Ajanta är fyra år gammal och har nyligen fått börja i förskolan som ADRA Bangladesh har startat för dessa barn i slummen. Hon är så lycklig och det riktigt lyser om henne, men hennes berättelse är mycket tragisk:

Ajanta blev adopterad från ett barnhem när hon var två eller tre månader gammal. Hennes adoptivmor hade länge försök att få barn, men blev inte gravid, så hon var överlycklig över sin lilla adoptivflicka. Men under Ajantas första levnadsår blev adoptivmamman plötsligt gravid och hon förlorade allt intresse för Ajanta som hon sedan gav bort till en kvinna som heter Nupur som snart skulle gifta sig. Hon tog med sig Ajanta in i äktenskapet – det var då hon fick sitt namn – Ajanta. Namnet betyder nämligen ”okänd” då man inte kände till hennes identitet och varifrån hon kommit från början. När paret sedan födde sin egen dotter fick den nya flickan all uppmärksamhet och Ajanta blev återigen åsidosatt. 

Men mannens föräldrar och yngsta syster älskade Ajanta. Familjen är stor, med 10 familjemedlemmar som bor i slummen och jobbar i klädesfabriker eller med att sälja ved. De har tagit hand om Ajanta och ger henne stor kärlek och omsorg trots sin fattigdom. Det är de som bett ADRA om att ta emot Ajanta i sin förskola, så hon skall få en utbildning.

Lärarna berättar att hon är en lysande elev! Hon älskar sin skola och är så snäll mot lärare och vänner. Hon vill bli läkare när hon blir stor för att hjälpa andra och lärarna har kommit att älska den lilla flickan som är så glad och lekfull trots sin tragiska bakgrund. Genom skolan hoppas de att hon kan utvecklas fysiskt, mentalt, andligt och socialt och inte behöva gifta sig som barn, något som ofta händer i slummen.

Den här julen vill vi vädja Dig att ge en riklig gåva till ADRA:s arbete för barnen i slummen. Din gåva hjälper barn som Ajanta att få en identitet, en tillhörighet, en utbildning och en ljusare framtid!


Din gåva förändrar liv!

80 kronor ger ett barn i slummen skolmaterial som hon behöver för ett helt år.

100 kronor ger ett barn i slummen medicinsk hjälp för ett år.

600 kronor ger ett barn i slummen mat i skolan under en termin. 

Markera din gåva med "Julgåva".

Tack för att du ger en riklig Julgåva!